Pas Nasıl Sökülür, Temizlenir

Özkimsan
2 min readMar 19, 2018

--

Demir üzerinde oluşan pas nasıl sökülür, temizleme işlemi nasıl yapılır, hangi ürün kullanılması gerekir, en etkili çözüm yolu nedir bu makalemiz aracılığı ile detaylı bir şekilde sizlerle paylaşılacaktır. Ama önce dilerseniz pasın tanımını yapalım.

Pas: Pas demir ve oksijen bileşenlerinin kimyasal tepkimeye uğraması ile oluşan kahverengi ve sarı tonlarında renge sahip tortuya verilen isimdir. Yoğunluğu arttıkça demirin çürümesine ve kullanılamaz hale gelmesine sebep olmaktadır.

Havada ve suda bulanan oksijen atomu ile demir atamonun kimyasal tepkimesi sonucunda pas oluşmaktadır. Bir demiri açık havaya ya da nemli bir ortama bıraktığınızda ve koruma almadığınızda paslanmaktadır.

A. PAS NASIL SÖKÜLÜR

Halk arasında pasın sökülmesi için kola, sirke, diş macunu ve benzeri doğal olarak adlandırılan yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler kısa süreliğine pasın metalden bir nebze de uzaklaştırılmasını sağlayabilir ancak bir süre sonra metalin daha hızlı paslanmasına sebebiyet vermektedirler. Pası temizler gibi olmalarının sebebi ise içerilerinde barındırdıkları asitten kaynaklıdır.

Pasın sökülebilmesi için kimyagerler tarafından özel pas sökücü ürünler geliştirilmektedir. Özkimsan Endüstri Kimyasalları uzman kimyagerleri tarafından geliştirilen pas sökücü ürün ise OK-151'dir.

B. OK-151 İLE PAS NASIL SÖKÜLÜR

OK-151 konsantre pas sökücü bir üründür. Pas oluşumlarına derinlemesine işleyerek oluşan pas tabakasının çözünerek tamamen sökülmesini ve temizlenmesini sağlamaktadır. Metalin kısa süre içerisinde ilk günkü hale gelmesini sağlar. Bu işlemleri yaparken de kesinlikle demiri aşındırmaz.

Konsantre olduğu için su ile seyreltilerek kullanılır. Su ile ağır kirlilikte 1/3, orta kirlilikte 1/7 ve hafif kirlilikte 1/15 oranında seyreltilir. Yani 1 litre ile en az 3 litre, en fazla ise 15 litre ürün elde etmek mümkündür. İki şekilde kullanılabilmektedir.

  1. Daldırma Yöntemi

Pas sökücü OK-151 bir kap içerisine boşaltılabilir. Paslı metaller içerisine konulur. Kısa bir süre içerisinde pas çözünerek sökülmeye başlar. Herhangi bir sünger yardımı ile temizlik yapılabilir. Örnek olarak daldırma yönteminin nasıl kullanıldığını aşağıdaki videomuz aracılığı ile izleyebilirsiniz.

2. Püskürtme Yöntemi

Paslanmış olan demir taşınamayacak durumda ise (Örneğin demir bahçe kapısı) daldırma yöntemini kullanmanız zordur. Bu durumda ise püskürtme yöntemini kullanabilirsiniz. OK-151 bir fıs fıs (spreyer) içerisine boşaltılır. Ardından paslı alana fıs fıs yardımı ile sıkılır. Paslı tabakanın aktığını gözlemleyebilirsiniz.

C. TEKRAR PASLANMAYI ENGELLEME

İlk başta da belirttiğimiz gibi demir metali açık havada kaldığında ya da sıvı ile temas ettiğinde paslanır. Pası söktükten sonra korumaya alabilmek için demirin hava ve sıvı ile temasının engellenmesi gerekir. Bu işlemi yapabilmek için ise genellikle kullanılan yöntem boyama yapılmasıdır. Boyama yapılamayacak bir demir mevcut ise de OK-152 pas koruyucu (engelleyici) ürünü kullanabilirsiniz.

D. PAS NASIL ÇÖZÜLÜR

Pas sökme ile pasın çözülmesi farklı kavramlardır. Maalesef ki pas sökmek için pas çözücü sprey ya da ürünler alınmaktadır. Örneğin vida ile somun aralarında oluşan pas sebebi ile sıkışmış ise pas çözücü (gevşetici) ürünler kullanılabilir. Pasın tamamen sökülmesi isteniyorsa eğer Pas Sökücü OK-151 ürününün kullanılması gerekmektedir.

Bu makalede pas sökme yöntemleri ve pasın nasıl söküleceği hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Pas sökücü ürünleri satın almak veya daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için https://www.ozkimsan.com/pas-sokuculer-fiyatlari sayfasını ziyaret edebilir ya da 02128715242 numaralı telefon üzerinden Özkimsan’ı arayarak müşteri temsilcilerine bağlanabilirsiniz.

--

--

Özkimsan

Özkimsan Endüstri Kimyasalları pas sökücü, yağ sökücü, kireç sökücü, bakır parlatıcı, el temizleme kremi, elektriksel solventler https://www.ozkimsan.com